Mindfulness

“‘Het is zoals het is’ maakt dat we in het nu doen wat we kunnen. We laten we ons niet mee weg nemen door onze wensen, hoop of moetens. Waarvan de invulling ergens ligt in de toekomst.” – M. Cavé

8-weekse training mindfulness

Bij Revita kun je regelmatig deelnemen aan een 8-weekse Mindfulness cursus. Heb je vragen, mail dan naar info@revita.nl.
De duur van de training Mindfulness is 8 avonden en 1 dag. De doorlooptijd van de training is 3 maanden.

Mindfulness heeft je veel te bieden.

Mindfulness betekent ‘aandachtigheid’

Je bent met je volledige aandacht in het hier en nu. Je leert je aandacht te richten en vast te houden. Jezelf of anderen volle aandacht geven is een krachtig instrument. Alles wat je aandacht geeft groeit en bloeit, of komt tot rust.

Door met je aandacht in het moment te zijn, kan het zijn dat je intens geniet van de dingen die je zintuiglijk ervaart en doet. Het kan ook zijn dat het nare wat op dat moment speelt ineens erg aanwezig is. Dit heet voluit leven. Je neemt nauwkeurig en met nieuwsgierigheid waar.

Loslaten

Je leert malende gedachten, emoties en pijn loslaten. Steeds opdringende gedachten, emoties of handelingen laat je voor wat ze zijn. Je neemt afstand en identificeert je niet langer met die gedachten, pijn of emoties. Zo schep je ruimte voor nieuwe keuzes en mogelijkheden. Je neemt de regie over je lijf en gedachten weer in handen. Je maakt bewuste keuzes in plaats van op de automatische piloot en bent effectiever.

Meer ontspanning

Ook spanning leer je loslaten, waardoor je meer ontspanning ervaart. De stress en roofbouw die je lichaam misschien al jaren teisteren zijn minder aanwezig. Je komt meer tot rust en krijgt meer vat op je spanning in allerlei situaties. Je hebt meer het gevoel dat je blijft staan, ook bij groot ongemak of ‘life events’.

Jezelf kennen

Mindfulness is ook een manier om jezelf beter te leren kennen. Hoe reageert je lijf op spanning? Wat zijn je gedachtenpatronen? Door je aandacht te richten en vast te houden, herken je signalen en reactiepatronen van je lichaam. Je onderzoekt wat er is, zowel binnen als buiten jou. Zo leer je je gedachten, interpretaties, beelden en emoties kennen. Je ontdekt ingesleten patronen die ineffectief en destructief zijn en kunt deze veranderen.

Energie

Mindfulness brengt je fysiek en geestelijk herstel. Je krijgt meer energie en voelt je vitaler. Je ervaart meer kwaliteit van leven en kunt meer empatisch zijn. Je krijgt intenser contact met anderen en bent minder stemmingsgevoelig dan voorheen. Vaak geeft mindfulness ook fysieke en mentale rust.

Voluit leven

Met mindfulness leef je bewust en ben je in flow. Je hebt zelf de touwtjes in handen en navigeert door het leven door actief en bewust te kiezen. Meer dan ooit geniet je van mooie momenten, maar je bent ook thuis bij je fysieke of emotionele pijn, angsten of somberheid. Je bent in flow en je bent aandachtig in wat je doet. Mindfulness maakt het verschil tussen geleefd worden of zelf leven. Mindfulness is voluit in je leven staan.

Fysiologische effecten

Fysiologisch gezien stimuleert mindfulness de werking van het parasympatisch systeem. Bij prikkeling van de parasympatische zenuwen stelt het lichaam zich in op rust en wordt het centrale zenuwstelsel geremd. De hartfrequentie daalt en de doorbloeding van onder andere maag-darmkanaal en hersenen nemen toe. Vaak neemt de bloeddruk af. Vanwege deze fysiologische werking draagt het beoefenen van mindfulness of andere meditatietechnieken bij aan fysiek maar ook mentaal herstel. Bekijk ook de video The Heart-Brain Connection.

Inschrijven en contact

Neem contact op via het contactformulier of via info@revita.nl.

Prijs

De prijzen van de cursus Mindfulness zijn 397,- euro voor particulieren en 597,- euro inclusief BTW voor bedrijven. Bij de prijs inbegrepen zijn de avonden, de mindfulness dag, 2 cd’s, syllabus, koffie en thee.