“Moe, uitgeput, overspannen of Burnout” ? Kies de vernieuwende psycho-biologische CSR-aanpak.

De CSR-aanpak is een succesvolle en vernieuwende psycho-biologische methode

CSR staat voor Chronische Stress Reversal en gaat er vanuit dat stress weliswaar een gezond mechanisme is, maar dat chronische stress gepaard gaat met roofbouw en vermoeidheid (uitputting). Er is een teveel aan adrenaline en cortisol waardoor er fysieke en mentale klachten ontstaan, zoals problemen met concentratie, planning en vermoeidheid.

Deze psycho-biologische CSR-methode keert de chronische stress als het ware weer om naar een gezond stress mechanisme, waarbij het lichaam weer in balans komt. Naast deze meer fysieke kenmerken worden persoonskenmerken, zoals grenzen stellen of normatief denken, aangepakt. Lees meer over de CSR-aanpak.

CSR coaching - Revita

Zie hieronder een video van ZORG.NU waarin de directeur van CSRcentrum Carolien Hamming praat in zorg nu over de CSR methode.

Video 10 tips om stress te voorkomen

Heartfulness

– “alleen met het hart kun je goed zien. Het wezenlijke is voor de ogen onzichtbaar.” – Uit: De Kleine Prins

Mededogen, vergeving… kwaliteiten van het hart geven ons veel.

Gevoelens als mededogen, liefde, dankbaarheid en vergeving worden vaak ervaren als kwaliteiten van het hart. Ze hebben een ‘weldadig’ effect op ons, ze geven ons een gevoel van welzijn, voldaan zijn en rust. Hoewel deze ‘hartkwaliteiten’ een  bijzonder effect op ons hebben, geven alle positieve gevoelens ons ‘vleugels’. Ook de meer ‘gewone’ als vreugde, hoop, plezier, inspiratie, trots, belangstelling, waardering, acceptatie en bevlogenheid. Hoe dat komt is te lezen bij positieve psychologie.

De kracht van Revita

Persoonlijk krachtig en effectief

Soms lukt het niet zo in je werk te staan als je wenst. Je zou jezelf meer willen laten zien of horen. De wensen en mogelijkheden die jij in je hebt, ook daadwerkelijk naar buiten brengen.  Ook zou je effectiever om willen gaan met je tijd. Revita biedt trainingen en persoonlijke coaching om aan persoonlijke kracht en effectiviteit te winnen.

Van moe en gestresst naar vitaal

Stress hoort bij het leven en is in principe een gezond mechanisme. Wanneer stress echter chronisch wordt tast stress in stilte de belastbaarheid aan. U wordt moe en het gaat ten koste van uw functioneren.

Revita biedt u diverse manieren om hier iets aan te doen. Training waardoor u sneller herstelt van stress, door mindfulness of door beter adem te leren halen met de Hearthmath. Ook biedt Revita diverse persoonlijke coachtrajecten aan. Wanneer mensen al last hebben van stress symptomen en vermoeidheid blijkt de bio-psychologische CSR -methode een effectieve methode.

Met volle aandacht leven

Aandacht geven is een krachtig instrument. Mindfulness leert je ‘aandacht te geven’ en op milde en minder oordelende manier in het ‘hier en nu’ te zijn. Dit maakt dat je meer de regie krijgt over je gedachten, emoties, spanning en chronische pijn. Je kunt voller genieten van wat er is en beter loslaten. Revita biedt je op diverse manieren mindfulness aan. Door de 8-weekse training mindfulness, door training herstel en door de workshops Kom thuis in je hart en Schrijven vanuit je hart.

Weer goed ademhalen

Adem halen is leven en leven is adem halen. Wanneer er iets in het leven niet lekker loopt, is dat te merken aan een verstoorde ademhaling. Hoewel dit bijna nooit direct zichtbaar is, heeft een verkeerde ademhaling diepgaande gevolgen. Revita biedt je manieren om tot een betere ademhaling te komen. Door coaching met de emWave HearthMath©, door het volgen van een mindfulnesstraining of door coachtrajecten als ‘Hoe ontspan ik me’.

Van vastzitten naar groei

Wanneer je niet tot de groei of bloei kunt komen die jou voor ogen staat, zijn er in de regel blokkades die dit tegen houden. Deze blokkades komen vaak in de vorm van vermoeidheid, ongewenst gedrag (bijvoorbeeld vermijden, somberheid ) of chronische pijn aan de oppervlakte. Revita biedt je psychosociale therapie waarbij je in het ‘hier en nu’ blijft en direct via je ervaring en je lichaam in contact komt met dat wat er is.

Persoonlijke effectiviteit (video)

Video persoonlijke effectiviteit

De kunst van (durven) dromen

Persoonlijke effectiviteit en persoonlijke kracht

Soms lukt het niet om zo in het werk te staan als je wenst. Het leidinggeven of uitvoeren van je functie gaat je op zichzelf redelijk af, maar waar zitten nu je echte kracht en kwaliteiten? Hoe realiseer je wat je al lange tijd voor ogen hebt?

Of iets houdt je tegen om ‘nee’ te zeggen of je grenzen te stellen. Je wilt jouw bijdrage leveren in het werkoverleg, maar dat lukt je niet. Je trekt je terug.   Je loopt iedere keer stuk op je planning en het lijkt wel of je nooit tijd hebt voor intensievere klussen die ook moeten gebeuren; je stelt het elke keer uit en blijft ad hoc bezig.
Of het aansturen van je medewerkers gaat niet zoals jij wilt. Je krijgt bijvoorbeeld je teamleden niet met alle koppen dezelfde richting uit zoals nodig is voor een project. Je loopt veel te piekeren en neemt zo je werk te vaak mee naar huis.

Je waarden en blokkades

Deze en andere vragen en knelpunten spelen bij het thema persoonlijke effectiviteit en persoonlijke kracht. Het gaat om het ontdekken en bewust worden van je waarden, van wat je in de kern wilt en kunt en hoe je dat kunt bereiken. En aan de andere kant wat je tegenhoudt om te doen wat je wilt: je persoonlijke blokkades. En tenslotte om het aangereikt krijgen van kaders en theorie, waarmee je direct in de praktijk oefent, onder meer door praktijkopdrachten.

Training of coaching

Je kunt aan je persoonlijke effectiviteit werken door middel van training of coaching. Training gebeurt in een groep bestaande uit maximaal elf personen. De trainingen vinden plaats in een trainingsaccommodatie. Coachtrajecten vinden plaats in de directe werksetting – ‘coaching on the job’ – of op gesprekslocatie, meestal de gespreksruimte bij Revita.

Revita is krachtig in de link met de praktijk. Ook e-coaching behoort tot de mogelijkheden. Via een persoonlijke offerte gaan we in op de vraag en de behoefte binnen een coachings- of trainingstraject.

Blog

Een serie van zes persoonlijke ervaringen over de zwaarste vorm van overbelasting en uitputting, de BURNOUT en krijg je een beeld van wat een burnout voor iemand betekent.
Ook ontstaat er hierdoor meer duidelijkheid over de “mildere vormen” van overbelasting. De verhalen worden “ondertiteld” met een biologisch psychologische professionele blik.

Een niet alledaagse blik wat behandeling betreft, maar wel sterk herkend door mensen die een burnout kregen !

Wat gaat schuil achter jouw masker?

Masker

Wie zou dat zichzelf niet gunnen…

Vitaal te zijn en levenslustig

En met plezier te werken,
het innerlijk potentieel aan kwaliteiten en talenten ter beschikking.

Betrokken, autonoom, eigen en assertief.

Die zal -met mildheid- het LEF moeten hebben
hoofd, hart en lijf te verbinden,
en zijn masker te lichten,
van
ingesleten oude patronen en oud zeer.

En te ontdekken wie
in werkelijkheid achter dit masker schuilt.

M. Cavé

 

Persoonlijke coaching of psychosociale therapie

Onze maskers bestaan uit ingesleten patronen en oude gewoonten. We hebben ze omdat ze ooit hard nodig waren. Maar waar ze ons vroeger hielpen met overleven, kan de aanwezigheid van dat gedrag nu onhandig of ongewenst zijn, zoals in je werk. Ook kan het tegen je werken in vriendschappelijke relaties of je huwelijk.

Door in verbinding te gaan met dat wat je pijn maske(e)rt en zorgt dat je geen rotgevoel krijgt, word je je bewust van de ’trigger’, pijn of gewoonte die je tegenhoudt of blokkeert. Je gaat verwerken en er ontstaat meer keuzevrijheid in je handelen en gedrag.

Je kunt dit bereiken door persoonlijke coaching of psychosociale therapie. Coaching is vaak verbonden aan het werk of aan een helder coachdoel. Psychosociale therapie gaat dieper en betreft je ‘hele zijn’. Maar ook daar kan je je focus richten en komen met een bepaalde vraag.

 

Foto: Carolina Lopez, Common Creatives

LinkedIn, Twitter, nieuwsbrief, boeken en artikelen

Social media

Link met Marieke Cavé op LinkedIn
Volg Revita op Twitter

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Meld je aan en blijf op de hoogte van nieuws en activiteiten van Revita.

* Verplicht veld




Titels van boeken en artikelen

Persoonlijke effectiviteit

– Beren op de weg, spinsels in je hoofd. Omgaan met emoties op het werk: de Rationele Effectiviteits Training, T. IJzermans, C. Dirkx, 2012
– Feedback. Commentaar geven en ontvangen, M. Koopmans, 2007
– De tijd van uw leven, Time Management, R. Witjas, 2005
– Dit is jouw leven. Ervaar de effecten van de positieve psychologie (hulpboek), E. Bohlmeijer, M. Hulsbergen, 2013
– Tien beïnvloedingsvaardigheden, J. Bijker, 2013

Stress / uitputting / re-integratie

– De lessen van burn-out. Hoe word je er beter van? Een persoonlijk verhaal, A. van Bergen, 2000
– Chill! De ultieme antistressgids voor vrouwen, S. Mcclellan, 2010
– Omgaan met burnout. Preventie, behandeling en re-integratie, Carien Karsten, 1999
– Waarom krijgen zebra’s geen maagzweer? Over stress, door stress veroorzaakte aandoeningen en hoe ermee om te gaan, R.M Sapolsky, 1995

Mindfulness

– Angst beheersen met mindfulness, Jeffrey Brandley, 2014
– De mindful box; 7 inzichten voor je leven(s)werk, David Dewulf, 2010
– Het open veld van de ervaring, Han F. de Wit, 2008
– Mindfulness en bevrijding van depressie, M. Willliams, John Teasdale, et.al., 2008
– Mindfulness, Een praktische training in het omgaan met gevoelens en gewoonten, Ger Schurink, 2009

Verdieping / proces

– De herontdekking van het ware zelf, Ingeborg Bosch, 2006
– Houd me vast, Sue Johnson
– Illusies, Ingeborg Bosch, 2007
– Ik (k)en mijn ikken, Ontdek andere kanten van jezelf met Voice Dialogue, K. Brugman, J. Budde, B. Collewijn, 2010

Thema’s

Ademhaling

– Verademing, Bram Bakker & Koen de Jong, 2009; zie ook de website van K. de Jong voor speciale boeken voor hardlopers en fietsers www.sportrusten.nl
– Website voor runningtherapie, om je goed te voelen www.runningtherapie.nl

Boosheid

– Omarm je woede, Thich Nhat Hanh, 2003

Hoog sensitief

– Hoogsensitiviteit als kracht, Carolina Bont, 2008
– Follow your senses, Felix Brabander, 2010
– Hoog sensitieve personen, Elaine N. Aron, 2002

Rouwverwerking

– Afscheid nemen. Loslaten wat dierbaar is, R. Boswijk-Hummel, 2005

Voeding

– Verhoogde of schommelende bloedsuikerspiegel: zie Diabetisch & Metabool syndroom; Hilde Maris, 2013

Gedichten / Verhalen

– Rumi’s Little Book of Love; 150 poems that speak to the heart, Mafi and Kolin, 2009
– Schaap en Geit, Marleen Westera, 2004