Video: positieve psychologie

Positieve emoties geven meer dan een goed gevoel

Volgens Frederickson (2009) geven positieve emoties ons veel meer dan alleen een goed gevoel. Frederickson ontwikkelde de ‘broaden and build’ theorie. Hiermee bedoelt ze dat positiviteit ons hart en onze geest opent, waardoor we ontvankelijker en ook creatiever worden: broaden. We verbreden als het ware onze geesteshouding, ons bewustzijn en zijn hierdoor we ontvankelijker voor wat er is. We zijn meer en beter in staat conceptuele verbanden te leggen en denken meer in ‘wij’-termen dan in ‘ik’-termen. Hierdoor zijn we beter in staat nieuwe vaardigheden, sociale banden en manieren van bestaan te ontdekken en op te bouwen.

Het ervaren van positieve emoties voedt ons. Het bewust gebruikmaken hiervan kan een waardevolle, persoonlijke hulpbron betekenen in je leven. Naast dat het je vermogens in je privéleven vergroot, geeft het je ook een soort van ‘energiereserve’ waarop je kan teren. In andere termen vergroten positieve emoties:

  • je psychische vermogens: stressbestendigheid, je eigen effectiviteit, je acceptatie en je openheid
  • je mentale vermogens: meer oplossingen, bewuster van mogelijkheden en omgeving, betere prestaties
  • je sociale vermogens: meer op samenwerking gericht
  • en je fysieke vermogens: gezondheid, sterker immuunsysteem.

 

Positieve gevoelens of emoties zijn iets anders dan het positivisme van bijvoorbeeld een Emile Ratelband, waarbij een soort van verplichte positieve ‘state of mind’ de wereld moet veranderen. Het lijkt waarschijnlijk dat het ervaren van positieve gevoelens een belangrijk deel uitmaakt dat de effectiviteit of het succes van bijvoorbeeld mindfulness bepaalt.

Technieken uit de positieve psychologie

Binnen mijn werk maak ik vaak gebruik van technieken en theorie uit de positieve psychologie. Zo zal ik je bijvoorbeeld vragen stellen die je successen bovenhalen, vragen naar oplossingen, ga ik uit van je eigen kracht en ‘weten’ en zal ik complimenten geven zodat u ‘vleugels’ krijgt om verder te gaan en de eigen regie te blijven pakken.

Wil je meer lezen over positieve psychologie, bekijk dan de boekenlijst.